CSS eller Bilder?

Den senaste tiden har jag skrivit ganska mycket CSS i och med att jag ändrade bloggens utseende. Av ren nyfikenhet kunde jag inte låta bli att titta på de nya finesserna i CSS 3. Det som jag uppskattar mest med den nya versionen är såklart border-radius som ger runda hörn och box-shadow som låter dig skapa inre eller yttre skuggor. Detta har man fått göra med hjälp av bilder som fästs på rätt ställe med hjälp av CSS och oftast några extra <div> taggar, alternativt med javascript. Det är kort sagt underbart att kunna skapa dessa visuella detaljer genom att istället skriva några få rader med text. Men som med allt gott inom IT världen så har det givetvis sina nackdelar.

Huvudsakligen är problemet stöd av webbläsare, samtliga nyare versioner har satsat hårt på att försöka följa den nya men inte helt färdiga standarden eller åtminstone erbjuda en egen lösning tillsvidare. Sorgligt nog finns det fortfarande äldre versioner av webbläsare som är i bruk och det får vi troligtvis leva med i några år till. Då kan man ställa frågan ska man använda CSS 3 eller göra som förr och utnyttja bilder? Det finns två sätt att se på detta, det första är att många webbläsare var tidigt ute med att göra egna lösningar innan standarden utvecklats dit den är idag. Nu tror ni säkert att detta låter bra men inte direkt, vad man måste göra för att få det att funka är att använda prefixen -moz-, -ms-, -o- eller -webkit- innan CSS-kommandot. Det innebär att man istället för att skriva en rad plötsligt måste skriva ca 5 (beroende på vilka webbläsare du riktar dig mot). Jag personligen och säkert många andra uppskattar inte när det blir redundans på det här sättet. Det blir en massa onödig skit som försämrad läsbarhet av CSS-filen, slöseri med tid på att lägga till extra rader och några kb mer med data som ska laddas ner när du besöker webbplatsen. Jag kan hålla med om att det inte är några större bekymmer men visst blir man ändå frustrerad. Om man istället väljer att använda bilder så blir det också en massa extra arbete. HTML/XML strukturen måste troligtvis ändras, några extra id(#) och klasser(.) måste säkert läggas till och bilderna tar upp flera kb också. Kanske är det inte så dumt att bara lägga tid på CSS i alla fall?

För att knyta ihop säcken kan ni se det såhär, målgruppen är det som avgör. Om man designar något för personligt bruk eller åt en kompis kanske det inte är hela världen att det ser lite olika ut mellan webbläsarna. Men för en kund kan det vara kritiskt om designen inte alltid stämmer, eftersom det kan ge ett oseriöst intryck. Så personligen försöker jag hålla mig till att stödja de nyare webbläsarna, vad gäller min blogg och webbplats. Men jag skulle aldrig göra det professionellt, utan i så fall använda både CSS och bilder för att vara på den säkra sidan. Avslutningsvis hoppas jag att något haft glädje av mina åsikter och att ni är välkomna att diskutera frågan.

Posted on Categories IT

Comments

Disqus Facebook